A Woodhouse a Koppenhágába vezető egyik fő infrastrukturális csomópont mentén helyezkedik el.

NAME OF PROJECT: Woodhouse
ASSIGNMENT: Architectural counselling
TYPE: Youth housing
CLIENT: Private
SIZE: 1.220 m2 existing building + 1.251 m2 new building
LOCATION: Copenhagen
YEAR: 2019
STATUS: Ongoing
ARCHITECTS: WE architecture
TEAM: Marc Jay, Julie Schmidt-Nielsen, Sofie Brincker, Corrado Galasso, Lydia Hutter, Sara Dal Ri, Jatiphak Boonmun, Joe PakHin

A projekt, amely 80 ifjúsági lakásból áll CLT-ből épül, a városba belépő zöld mérföldkőként, valamint Østerbro fenntartható szimbólumaként szolgál majd. Az épület elhelyezkedése Koppenhága első negyedében lesz, amely alkalmazkodik az előttünk álló éghajlati kihívásokhoz. Így a környezeti és társadalmi fenntarthatóságra helyezték a hangsúlyt.

A betontól eltérően a fa fenntartható építőanyag: tárolja a CO2-t, és sokkal kevesebb energiát igényel az építési folyamat során.

Az épület egy geometrikus fa homlokzaton keresztül jelenik meg, amely hátul az erkélyek játékos ritmusával lep meg. Ezen túlmenően a tetőn az utca felőli organikus liget is helyet kap, amely hangpufferként szolgál a nyugati fekvésű külső kert számára. Az organikus ligetben a növények gazdag választékát kínálják, amelyek minden évszakban zöldek és levelesek. A télikertnek köszönhetően a tanulók egész évben a természetközeli élményben tanulhatnak, és egyúttal saját zöldséget is termeszthetnek.

„A környezeti fenntarthatóság együtt jár a társadalmival: a számos szabadidős tevékenységhez - jóga, grillezés, olvasási és találkozási terek – a nagyobb terek megalkotásával kapcsolódik egymáshoz, amely így  a látogatók és használók számára egyaránt még nagyobb természetközeli élményt képviselnek.” 

 

A zöldtető javítja az életminőséget, hőszigeteli a tetőt. Sőt, a szélsőséges esőzések során csökkenti a csatornákba engedett csapadékvíz mennyiségét, ehelyett öntözésre használják: a tető támogatja a biodiverzitást, és kis városi kerteken keresztül lehetővé teszi a helyi élelmiszertermelést.

forrás: https://www.we-a.dk/woodhouse